غذاهای سنتی و بومی شهرستان نی ریز

 

غذاهای سنتی و بومی شهرستان نی ریز

ردیف  اسم غذا  مواد تشکیل دهنده  طرز تهیه  مواد مصرف (فصلی ، مناسبتی و ...)
 1  آب آلوچه  آلوچه ، زردچوبه ، آرد ، روغن ، تخم مرغ ، سبزی ، پیاز  در ابتدا آلوچه را پخته هسته های آن را جدا کرده آرد را بو داده سپس آن را در روغن و زردچوبه سرخ می کنیم بعد آب آلوچه را داخل آن می ریزیم و در آخر تخم مرغ را به آن اضاف می کنیم غذای آماده شده را همراه با سبزی و پیاز میل می کنیم.  تابستان
 2  تیرید کشک  کشک ، پیازداغ ، نون خشک ، مغز گردو ، سبزی ،خیار سبز ، پیاز، نعناع خشک  در ابتدا کشک را سائیده سپس به آن پیاز داغ اضاف می کنند و نان خشک ر ا در آن  می ریزند سپس مغز گردو به آن اضاف می کنند خیار سبز رنده شده و برای معطر شدن نعناع خشک را نیز اضاف  می کنند غذای آماده شده را با سبزی میل  می کنند.  بیشتر در فصل بهار و تابستان خورده می شود. 
 3  تیرید آب بنه  بنه،نمک،پیاز داغ،ترب سیاه ، خیار سبز، پیاز ، سبزی،قره قوروت،اَنار ترش،بادمجان،مغزگردو و بادام و نون خشک محلی  ابتدا بنه را کوبیده به آن نمک می زنند سپس روغن آن را گرفته با آب و نان خشک مخلوط می کنیم قره قوروت یا اَنار  ترش و پیاز داغ به آن اضاف می کنیم ترب سیاه رنده شده ، خیارسبز،گردو،مغز بادام رانیز اضاف کرده و با سبزی و بادمجان آن را میل می کنند.   در فصل پاییز و زمستان
 4  تیرید اَنار  اَنار،نمک،پیاز داغ،ترب سیاه ، خیار سبز، پیاز ، سبزی،قره قوروت، ،بادمجان،مغزگردو و بادام و نون خشک محلی  در ابتدا آب آنار را گرفته نمک و نان خشک به آن اضاف می کنند قره قوروت،پیاز داغ، ترب سیاه رنده شده ، خیارسبز،گردو،مغز بادام رانیز اضاف کرده و با سبزی و بادمجان آن را میل می کنند.   در فصل پاییز و زمستان
 5  تیرید آبغوره  آبغوره، ،نمک،پیاز داغ،ترب سیاه ، خیار سبز، پیاز ، سبزی،قره قوروت، ،بادمجان،مغزگردو و بادام و نون خشک محلی  در ابتدا آبغوره را گرفته نمک و نان خشک به آن اضاف می کنند قره قوروت،پیاز داغ، ترب سیاه رنده شده ، خیارسبز،گردو،مغز بادام رانیز اضاف کرده و با سبزی و بادمجان آن را میل می کنند.  در فصل تابستان و پاییز
 6  دو پیازه آلو  سیب زمینی ، نمک ، پیاز ، زردچوبه ،نعناع خشک، فلفل ، تخم مرغ،سبزی  ابتدا سیب زمینی را آب پز می کنیم سپس سیب زمینی را رنده کرده ، پیاز را سرخ کرده سیب زمینی و نعناع خشک را در آن ریخته کمی سیب زمینی و پیاز با هم سرخ می شوند سپس تخم مرغ ها و نمک را به آن اضاف می کنیم بعد پختن آماده خوردن می باشد که آن را با سبزی میل می کنند. همه فصول 
 7  اِشکنه ( آب بابونه )  پیاز ، آرد ، تخم مرغ ، آب  پیاز را سرخ کرده کم کم به آن آرد می افزایند و پس از قوام آمدن تخم مرغ را تدریجاً به آن اضافه کرده و به هم می زنند و در پایان با بونه و نمک و فلفل اضافه کرده و صبر می کنند تا خوب جا بیفتد و بعد با نان و سبزیجات میل می کنند.  پاییز و زمستان
 8  کته گوجه  برنج ، گوجه ، نمک ، ترخونی، در صورت نیاز فلفل ، پیاز ، زرد چوبه  پیاز را سرخ کرده زردچوبه به آن اضاف می کنیم بعد از کمی سرخ شدن گوجه های خرد شده را در آن می ریزند بعد از کمی پخت ،برنجی که از قبلاً آب ریخته شده همراه آب اضاف می شود باید از سر برنج به اندازه یک بند انگشت آب باشد بعد از کمی جوش خوردن آب آن که جمع شد آن را دم می کنند 10 دقیقه بعد به آن ترخون برای معطر شدن اضاف می کنند ومی گذارند روی شعله ملایم تا غذا آماده شود.  در همه فصول
 9  شوربا ( آش آبغوره)  برنج ، آبغوره ، نمک ، سبزی خورد شده ، لوبیا ، نخود ، فلفل ، پیاز داغ ، گوشت ، عدس  برنج را با آب مخلوط کرده و روی شعله می گذارند تا برنج بصورت ریسه در آید سپس به آن سبزی  و عدس اضاف می شود و بعد آنکه سبزی و عدس پخته شد نخود و لوبیای پخته شده فلفل ، پیاز داغ ، گوشت  پخته شده ، نمک و آبغوره به آن اضاف می کنند و می گذارند تا غذا روی شعله خوب پخت شود.  در فصل زمستان
 10  بورانی غُرفه  غُرفه ، ماست ، نمک  غُرفه راپخت می کنند و سپس آن را سرخ کرده و با نمک به ماست اضاف می کنند. تابستان 
 11  ماست و جاشیر  جاشیر ، ماست ، نمک  جاشیر را با آب می پزند و آب آن را گرفته با ماست و نمک مخلوط می کنند و در بیشتر مواقع ماست و جاشیر آماده شده را برای مدت طولانی در ظرفهای سفالی نگهداری می کنند.  بهار
 12  قَوُرمِه  یک عدد گوسفند  بعد از اینکه سر گوسفند را بریدن آن را تمیز و آویز می کنند تا کمی گوشت آن بپوسد سپس گوشت را سرخ کرده و شکم گوسفند را تمیز می شویند بدون اینکه سوراخ شود آن را باد می کنند و آویز می کنند تا خشک شود بعد از اینکه خشک شد گوشتهای سرخ شده را در آن می ریزند و در دستمالی قرار می دهند و دوباره آویز  می کنند و هر موقع نیاز شد میل می کنند.  زمستان و پاییز
 13  چنگال ( چنگمال ) پنیر  نان خشک محلی ، پنیر   نان خشک را خرد کرده درون ظرفی ریخته به آن کمی آب می زنیم که نان مرطوب شود سپس پنیر را در آن می ریزیم .  همه فصلی بیشتر در بهار و تابستان
 14  نون اسفناجی  اسفناج سرخ کرده ، آرد ، نمک ، پیاز خرد شده ، شمبلیله ، فلفل  با آرد خمیر نان را تهیه کرده و اسفناج سرخ شده ، پیاز خرد شده ، شمبلیله ، فلفل ، نمک ، را روی خمیر آماده شده می گذارند خمیر را می پیچند و آن را داخل تنور می گذارند.  زمستان و بهار
 15  چنگال ( چنگمال ) روغن محلی  نان خشک محلی ، روغن محلی یا کره محلی ، شکر  نان خشک را خرد کرده درون ظرفی ریخته به آن کمی آب می زنیم که نان مرطوب شود سپس روغن یا کره محلی را در آن می ریزیم و شکر را نیز به مقدار لازم به آن اضاف می کنیم.  همه فصلی بیشتر در بهار و تابستان
 16  کشک و چغندر  چغندر لبو ، روغن ، زردچوبه ، کشک ، سبزی  چغندر لبو را خرد کرده آن را می پزیم بعد از پختن آن را در روغن و زرد چوبه سرخ کرده و کشک به آن اضاف می کنیم.  زمستان
 17  آب چغندر  چغندر ، آرد ، زردچوبه ، عدس ، ترخون  چغندر را پخت می کنیم آن را کوبیده آرد را در روغن با زردچوبه سرخ کرده چغندر کوبیده را در آن می ریزیم سپس عدس ؛ و برای معطر شدن ترخون به آن اضاف می کنیم. زمستان 
 18  آش جو  جو ، لوبیا ، نخود ،عدس، زردچوبه ، پیاز ، نمک ، ترخون یا سبزی خرد شده  در ابتدا جو را پخته سپس لوبیا ، نخود ، عدس پخته شده و سبزی را به آن اضاف می کنیم بعد از کمی پخت پیاز داغ و نمک را نیز اضاف می کنیم و روی شعله ملایم تا غذا کاملاً جا بیفتد. همه فصلی 
 19  شیر برنج  برنج ، شیر ، پیاز داغ ، نمک  برنج را با آب مخلوط کرده و روی شعله  می گذارند تا برنج بصورت ریسه در آید سپس به آن شیر اضاف می شود و در آخر پیاز داغ و نمک به آن اضاف می کنیم .  زمستان و پاییز

۲۳ اسفند ۱۴۰۲ ۱۰:۴۷

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید